14 Kasım 2014 Cuma

Tavuk ve Permakültür İlişkisi

Tavuk ve Permakültür ilişkisi aslında Permakültürün "Her işlevin en az iki fayda sağlaması" prensibinden kaynaklanmaktadır.

Tavuklar doğaları gereği eşelenerek ve gagalayarak yem arayan hayvanlardır ve bu durum toprağın sürülmesinin pek kabul görmediği Permakültür'de tavuğu çok önemli bir yere koyar.

Ekilecek alanda serbest bırakılan tavuklar, doğal yollarla araziyi temizledikleri gibi yine doğal yollarla da gübreler. Tavukların haylaz hayvanlar olduklarını göz önüne alırsak bu gezinmeyi kontrol altına almak için etrafı tellerle çevrili portatif kafesler kullanılabilir.

Bu sistem sayesinde tavuklar meyve ağaçlarından düşün meyvelerle ya da sebze artıkları ile ve böceklerle beslenerek doğal olarak yemlenmiş olur ayrıca da ekim yapılacak araziyi temizlemiş olurlar.

Tavuk kümeslerinin güney kısmına yapılan seralar, tavukların vücut ısısı ile serayı ısıtmasını, soğuk kış sabahlarında da seranın tavukları ısıtmasını sağlayarak "en az iki fayda" prensibini hayata geçirmiş olur.

Tavuklar:  Çapalama + doğal gübreleme + yumurtası ve eti ile bizi besleme işlevlerini yerine getirir.
Sera: Bizi besler + Tavukları sıcak tutar

Tavukları kullanarak düzenli kompost üretmek için Geoff Lawton'ın sitesinde yer alan benimde buraya kısa bir videousunu eklediğim yöntemin uygulanabilirliği hakkındaki deneyimlerinizi ve görüşlerinizi merak ediyorum..



Detaylı video için Geoff Lawton'ın sitesiniz ziyaret edebilirsiniz. http://www.geofflawton.com/fe/64322-chicken-tractor-on-steroids

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder